Påsk

Visste du att påsken är den äldsta och största kristna högtiden, och att den firas till åminnelse av Kristi lidelse, död och uppståndelse. Påsken har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten...

pask stor

HISTORISKA PÅSKEN
Påsken är alltså den äldsta och största kristna högtiden. Den firas till åminnelse av Kristi lidelse, död och uppståndelse och har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. Påskdagen är dagen då Jesus uppstod från de döda. Det är uppståndelsen som hela den kristna världen bygger sin tro på.

VIDSKEPELSE
Men påsken innebar också en mycket stor portion vidskepelse förr i tiden. Tiden från dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen och fram till påskdagen var den farligaste under hela året. Det var nu som häxorna flög till Blåkulla och all trolldom hade sin högsäsong. Alla var livrädda och försökte skydda sig på alla tänkbara sätt och gjorde allt för att inte locka till sig häxor.

Inte nog med att kyrkklockorna var tysta. Även det vardagliga arbetet skulle vara tyst. Och man fick absolut inte utföra cirkelrörelser, dvs. något som 'gick runt'! Ville man baka skulle degen vara utkavlad innan dess, för kaveln var ett av de föremål som gick runt. Likaså var det olämpligt att röra runt i en gryta eller arbeta med sin spinnrock. Om man spann sas det att taket skulle blåsa av....

NÄR INFALLER PÅSKEN?
Påsken infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Dvs. någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen. Ofta infaller påsken med att vi ställer fram klockan till sommartid.

DAGENS PÅSK
Idag ser vi dock lite annorlunda på påsken, som har kommit att bli en högtid i matens tecken och trevligt umgänge med familj och goda vänner. Vi får heller inte glömma alla små söta påsk-kärringar, som knackar dörr och önskar sig godis!!

PÅSKÄGG
Ägget har en central roll i påskfirandet. Vi äter mycket ägg runt påskens måltider. Men självklart även som påskägg fylld med godis. Fyll påskägg med söta frestelser och använd det som dekoration på bordet, eller sätt några gröna kvistar i en stor vas och pynta med hängande påskägg. Ett klassiskt påskpyssel är att måla ägg. Man kan dels sticka hål på ägget, blåsa ut innehållet och måla skalet med färgpennor eller vattenfärg. Men det går även bra att måla färdigkokta ägg som sedan äts upp. 

pask15 jes josPÅSKKYCKLINGAR OCH PÅSKHARAR
Kycklingen är precis som ägget en symbol för nytt liv. Men det är även ett typiskt vårtecken. På våren lägger hönorna mängder av ägg, och därmed blir det kycklingar runt påsk. Påskkycklingar är speciellt populärt som påskpynt i Norden och pryder både påskägg, servetter, dukar och blomsterarrangemang. I resten av Europa och USA är påskharen vanligare som symbol för påsken än påskkycklingen. Dekorera med små, söta påskkycklingar eller påskharar på bordet, i bokhyllan och på spishyllan, så är påskstämningen fixad.

GLAD PÅSK!

Vi på Eventmarket önskar er alla en glad påsk med god mat, godis och påskpynt i goda vänners lag!
Låt oss även få bjuda på lite olika » PÅSK-RECEPT

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket