Nalen & lite nöjeshistoria!

Nalen i Stockholm var nöjesvärldens mecka under 50 & 60 talet. Så här oss emellan kan jag avslöja att båda mina päron varit med och skrivit historia just där.

 

 nalenhistorikMin dansande mamma uppträdde där med bl.a Lasse Kühler och pappa entrade scenen som Rockflugan! Det var då det sa klick!! (vilket jag och mina systrar kan tacka för!) Och en annan kul grej... det var mina föräldrar som lanserade Twisten i Sverige 1962.

 

Kort beskrivning om bilderna:

1. 1962 lanserade Inga-Britt Ek & Håkan Sterner Twisten i Sverige (morsan & farsan)

2. Nalen ett poptempel där Twistflugan m.fl. uppträdde regelbundet

3. Pop Flip Show på Gröna Lunds Stora scen 1965

4. Gullebopojkarna var en HootenanyGrupp

5. Rockflugan uppträdde från 1959 på Nalen

6. Inga-Britt Ek (numer Sterner) och Lasse Kühler buggade friskt på Nalen 1962

7. Pop Flip Team med Ann & Rune Wallebom, Inga-Britt & Håkan Sterner i Folkparkerna

8. 2 x 20 turnéer i Folkparkerna 1966 då bl.a. Bosse Parnevik slog igenom

9. Håkan Sterner driver Pop In på Skansen och Galejan 1967 med alla Sveriges hetaste popband.

Den runda bilden längst ner är jag och pappa när vi genomförde ett stort företagsevent på Norra Latin i Stockholm. Visst var vi snygga i våra rutiga kavajer :) Jag undrar just om inte rutan går igen...

 

Här har du några kul branschanekdoter från min kära far Håkan Sterner:

''Under 60-talet utvecklades ljudtekniken för våra popband. 'Acusethögtalare' med eko och ett bra mixer- och förstärkarsystem tillverkades i Sverige av Gerhard Dieke i samverkan med Benny Englund. Numer heter företaget DM Audio. Detta var innan mobiltelefonernas tid och Benny var killen som var ansvarig för att alla ljudanläggningar skulle funka på Stockholms klubbar. Han garanterade att vid problem så skulle det bara inom några minuter finnas en tekniker på plats för att lösa problemen. Benny cirkulerade runt i Stockholm i sin flotta amerikanare och hade polisradion på. Han hade helt enkelt gjort en deal med polisen som innebar att om en musikant fick problem med sin 'Acusetanläggning', så kunde dom bara ringa stockholmspolisen, som direkt gick ut med ett kort meddelande om att det fanns ett ljudproblem på den och den klubben... Benny hörde detta och for direkt till platsen för undsättning. Kreativt!"

"En annan historia från Nalen var när Spotnicks uppträdde där med sitt nya trådlösa system för gitarrer. Bosse Winberg hade utvecklat ett trådlöst system som gjorde att han kunde lämna scenen och ta sig ut i lokalen utan sladd till sin förstärkare. Han ställde sig på en stol på läktaren mitt emot scenen och spelade för fullt då en vakt kom och ville plocka ner honom från stolen. Han förklarade då att han spelade trådlöst men det gick inte hem och han blev utkastad innan han åter fick komma upp på scenen."

"Min egen berättelse från Nalen var när jag som Rockflugan uppträdde med Bernie Boys och kom i en sådan extas att jag mitt i solot glömde vilken låt jag sjöng och fick be Uffe Neidemar om hjälp att komma in i rätt låt igen. Sådan var stämningen på Nalen - man bara drogs med i en pophysteri som skapades av alla nya band och de ledande personerna på Nalen."

 

Ja, det var lite nöjeshistoria från förr.

Ha det bäst
/Jennie Sterner, Eventmarket.com

 

ny-logo-utan-since

Eventmarket Svenska AB | Org-nr: 556550-4015 | » Om Eventmarket